niedziela, 3 maja 2015

Fortuna Karotka Plus błonnik

Krótki w tym roku długi weekend majowy za nami. Za mną też największe testowanie soków przy okazji urządzonego przez nas grilla.
NA tym spotkaniu degustowane były wszystkie warianty soku Fortuna Karotka Plus, swój debiut miał zakupiony przeze mnie specjalnie sok zawierający błonnik. I o tym właśnie soku dzisiejszy wpis.
Na początku błonnik był traktowany jako substancja balastowa, ze względu na małe wykorzystanie przez organizm. Substancja ta stanowi cenny składnik diety- wchłaniając wodę, pęcznieje oraz wypełnia żołądek, dzięki czemu daje uczucie sytości.
Źródłem błonnika pokarmowego są m.in. warzywa, owoce, produkty zbożowe (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo brązowe i żytnie) i nasiona roślin strączkowych.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 ML SOKU:

  • • wartość energetyczna 198 kJ/ 47 kcal
  • • tłuszcz < 0,5 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 0,1 g),
  • • węglowodany 9,3 g (w tym cukry 9,3 g),
  • • błonnik 3 g,
  • • białko 0,5 g,
  • • sól* 0,06 g.
  • SKŁAD:

    • • soki z soków zagęszczonych i przeciery z: jabłek 54%, marchwi 27%, winogron; cytryn,
    • • woda,
    • • błonnik kukurydziany rozpuszczalny
    • • naturalny aromat jabłkowy.
    • #sokfortuna #KarotkaPlus

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz