Z racji mojego błogosławionego w chwili obecnej stanu i w konsekwencji zmiany trybu żywieniowego, wyszukuję różne przepisy- nie za trudne, z wydawałoby się składników, które nie rujnują domowego budżetu, smaczne i zdrowe. Wcześniej lubiłam pewne gotowe rozwiązania, które i tak troszkę modyfikowałam. Teraz jednak dziecko nr 2 oczekuje ode mnie czego innego.
Powracam do mojego bloga. Mam nadzieję, że uda sie teraz na bieżąco zamieszczać nowe wpisy.
Pomysł na danie z tytułu znalazłam na opakowaniu bobu mrożonego firmy Hortex. Ślinka pociekła jednak ze względu na ser camembert nie będę teraz tej sałatki robić. Niemniej chętnie wrócę do przepisu po porodzie :)
Wiosenna sałatka z serem camembert (na podstawie kulinarnych inspiracji Hortex)
Składniki:
- opakowanie bobu(450g)
- 1 czerwona cebula
- 1 ser camembert naturalny
- oliwki czarne i zielone
- 2 pomidory
- garść rukoli
sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonym wrzątku (zgodnie z opakowaniem: zawartość opakowania wsypać do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować do miękkości ok 15-20 minut, odcedzić i zdjąć skórki). Ser zawiń w folię aluminiową i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 170stopni. Rozłóż rukolę na talerzu. Na rukoli rozłóż bób, piórka cebuli oraz pokrojone pomidory. Ozdób oliwkami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę. Następnie posyp kawałkami gorącego sera.
Podawaj z chrupiącą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz